top of page

Bosbaden 

Ik was al sinds mijn 8e in de ban van mythes en oude verhalen  Ik verslond alle strips van Suske en Wiske en leerde door hen meer over de Noorse en daarna de Griekse mythologie. Tijdens mijn lessen Oud-Grieks vroeg de leerkracht of ik soms zin had om de Griekse mythe te vertellen. Sinds 2013 (of misschien zelfs al eerder) ben ik al bezig met thema's zoals natuurfilosofie, ecopsychologie, permacultuur en ecofeminisme. Bovendien deed ik ook allerlei trainings, zoals in leiderschap, veranderkunde, creativiteit (film en schrijven) en duurzaamheid. In 2017 verhuisde ik ook naar Japan voor mijn doctoraat, maar ook om meer te leren over de Japanse natuurfilosofie en shintoïsme. Ik heb heel wat spirituele plekken bezocht en vaak in mijn dagboeken gereflecteerd en gefilosofeerd. In 2019 volgde ik ook een introductie in ecolinguïstiek. De opleiding bij ANFT in 2019 heeft ervoor gezorgd dat ik de wijsheden en methodes die ik heb verzameld kan omzetten naar een medicijn voor mezelf en anderen. ANFT stijl wordt ook vaak wel eens relationele ecotherapie genoemd, omdat ANFT gidsen zowel met de wijsheid van de groep, als met het bos as partner werken. Ook werden we (worden we nog steeds) aangemoedigd om over ons taalgebruik en de verhalen die we als gids gebruiken te reflecteren. Sinds februari 2020 ben ik terug in Vlaanderen en probeer ik meer 'oude verhalen' van Vlaanderen in mijn bosbaden te zoeken. Ik lees graag over cultureel erfgoed -en vooral (vrouwen)folklore. 

Elke bosbadgids heeft haar/zijn eigen insteek. Ik volg de volgorde van methodes volgens de ANFT stijl. Ik leg misschien wel meer de nadruk op lokale geschiedenis en folklore. Tijdens de on-site training in Colorado begonnen mijn trainers in ANFT begonnen hun bosbaden met een introductie over de lokale geschiedenis en ook de 'andere namen' van het landschap, de 'oudere namen' die de inheemse bevolking gaven. Ik vond dat mooi, mystiek. Het gaf zelfs nog meer betekenis aan wat ik daarna in het bosbad opmerkte. Ik trek vooral mensen aan die ook naar 'betekenissen' zoeken, naar zingeving. 

Ik vind het belangrijk dat we af en toe eventjes nadenken welke verhalen hier vroeger waren en wijd daar in mijn langere inleiding, maar ook in inleidingen van uitnodigingen tijdens mijn bosbad daar toch belang aan. 

Soms vertel ik in mijn inleiding ook over mijn eigen observaties en reis in Japan. Tijdens de theeceremonie - op het einde van het bosbad- kan je me zeker meer vragen over wat ik tijdens die 2,5 jaar in Japan heb geleerd. 

Kalender

Heilige bomenbosbad

(met inleiding over de praktijk van heilige bomen in India (o.a. palmbomen), Japan, Thailand en Scandinavië

Palmzondag, 28 maart, 14.00-17.00 

Vordenstein, Schoten

Inschrijven via dit formulier

Stil Bosbad

(met extra lange stiltewandeling) 

Stille zaterdag, 3 april, 14.00-17.00

Vordenstein, Schoten)

Inschrijven via dit formulier

Kempens (bos)bad met kinderen

(Al ervaring met een klas van 34 10-jarigen, 

maar maximum: 8 kinderen) 

Ouders kunnen me-time hebben;

wandelingen genoeg in de Brechtse heide)

Donderdag 8 april, 14.00-17.00

Brechtse Heide, St-Job-in't-Goor

Inschrijven via dit formulier

Kempens Sprookjes(bos)bad

(met inleiding over kabouters) 

Zondag 11 april, 09.00-12.00

Kasteelbos, Vorselaar

Inschrijven via dit formulier

------------------------------------------------------

Maximum 8 personen 

Inbegrepen: bosbad en een kruidenthee

Prijs volwassenen: €30 

Prijs kinderen: €12 (alleen tijdens kinderbosbad) 

Maar geld mag geen barrière zijn,

dus contacteer me als je korting wil. 

Ten voordele van Robur op den Eik vzw, een goed doel,

1/3e gaat naar vrijwilligersvergoeding van de gids en thee.

Inschrijven via dit formulier

Bevestigingsmail met meer informatie volgt na betaling. 

We kunnen helaas geld niet terugstorten.

------------------------------------------------------

Als je zelf een groep (van maximum 8 personen) organiseert, kan je Wendy altijd contacteren voor een bosbad in de provincie Antwerpen, via de contact form.

Stel ook ineens 3-4 kalendermomenten voor. 

Ze heeft al samengewerkt met bossen in Vorselaar, Lille, Schilde, Schoten en St-Job-in't-Goor.

Ze staat ook open voor bosbaden in het Leuvense. 

Als het bosbad voor 30 april 2021 plaatsvindt, gaat 2/3 gaat naar het goed doel van Robur op den eik vzw, een vereniging die de gezondheid wil bevorderen a.h.v. natuurverbinding. 

17868302159297865.jpg
bottom of page