top of page

EHBO, is dat zo belangrijk?

Door Ils Van Dun
08 oktober 2021

Een ongeval is snel gebeurd. Maar als je meteen hulp biedt, voorkom je vaak erger.

Eerste hulp kan echt een verschil maken.

Veel mensen hebben niet door dat de eerste minuten na het oplopen van lichamelijk letsel zeer belangrijk zijn. Vaak denkt men dat ze iemand het beste kunnen laten liggen totdat professionele hulp is gearriveerd. Maar, wist je dat het gemiddeld 10 minuten duurt voordat een ambulance op de plek van het ongeval is? In die 10 minuten is het dus heel belangrijk dat een slachtoffer zo snel mogelijk goede hulp krijgt. Dus als je weet hoe je moet reageren in een panieksituatie en je weet wat je moet doen om iemand te helpen kun je in sommige gevallen echt iemands leven redden.

Wie ben ik?

Ik ben Ils Van Dun, ondertussen werk ik al bijna 20 jaar bij Defensie. Ik werk bij de Medische Dienst als ambulancier / instructeur. De lessen die ik geef zijn basis EHBO aan de militaire ploeghelpers en specifieke EHBO opleidingen. Recent heb ik een opleiding gevolgd tot trainer Wildernis First Aid.

Waarom?

Voor mijn werk, maar ook in mijn vrije tijd, vind je me heel vaak in de natuur. Als bosbadgids, begeleid ik regelmatig een bosbad. Ik moet jullie niet vertellen dat we toch vaak op afgelegen plaatsen zijn. Heb je al eens over de volgende vraag nagedacht: “Wat als er hier iets gebeurd? Iemand valt, iemand wordt onwel,… Wat doe ik dan?” Als je eerlijk bent, is vaak het antwoord: “geen idee.” Dat is precies waar ik iets wil doen.

Het volgen van een EHBO cursus kan dus voor iedereen belangrijk zijn en het is echt niet zo moeilijk als het allemaal lijkt. 

Vanuit mijn ervaring voorzie ik lessen basis EHBO en Wildernis First Aid, niet omdat ik je wil omtoveren tot dokter, maar om je zelfvertrouwen te geven in bepaalde handelingen. Ik ben er zeker van dat je de handelingen die je leert niet alleen in het bos of de natuur kan gebruiken. Je kan deze thuis, op vakantie,…. Echt overal toepassen. 

Het leuke aan de lessen is eigenlijk dat het geen standaard EHBO les is. Ik heb er mijn kennis als militair, ambulancier, bosbadgids,… bij in gestoken en dat zorgt soms voor creatieve oplossingen voor minder ernstige letsels. 

Onwetendheid is vaak de reden voor mensen om niet te handelen en dat is nu net wat ik wil voorkomen.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer info over een EHBO cursus?

Dan kan je me mailen op ilsvandun@gmail.com

bottom of page