top of page

Opleidingen bosbaden - natuurbeleving

Koffie in Nature

Op deze pagina vind je verschillende opleidingen rond bosbaden en natuurverbinding. De volgorde van deze lijst wordt regelmatig aangepast. 

 

Daarnaast vind je ook een lijst van extra trainingen die vaak nuttig of zelfs gevraagd worden om een certificaat bij ANFT te halen, zoals de Wilderness First Aid Training. 

Wandeling in het park

Praktijkgerichte opleiding Zorg voor Natuur - Natuur voor Zorg

Praktijkgerichte opleiding vanuit initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Departement Zorg, afdeling VIPA samen met Inverde. Het is een actie voorgesteld in de Green Deal Duurzame Zorg.

3 moduledagen. Start 24 mei 2024

Screen Shot 2020-04-14 at 19.04.23.png

Association of Forest & Nature Therapy (ANFT)

Noord-Amerikaanse organisatie die een on-site training (overal in de wereld) organiseren, gevolgd door een 6 maanden durend practicum.  Je krijgt je certificaat pas als je een WFA training hebt gevolgd. Zij halen inspiratie uit Japan en Noord-Amerikaanse inheemse cultuur.  

Screen Shot 2020-04-14 at 19.14.38.png

Forest Therapy Institute (FTI)

Net zoals ANFT organiseert FTI opleidingen die bestaan uit een on-site training, gevolgd door een practicum van 3 maanden (bosbad gids) en 6 maanden (bos therapie gids). 

De Bosbadkring.png

Opleiding bosbadgids West-Vlaanderen

De bosbadkring organiseert een 6-daagse opleiding verspreid over 3 seizoenen. Mix tussen theorie en praktijk. Aandacht voor verschillende werkvormen, werken met groepen, voorbereiding en uitrusting van de bosbadgids,...

Locatie: Provinciedomein Bulskampveld, Beernem

Start volgende lessenreeks: niet bekend

Mail naar de Bosbadkring om op de hoogte te blijven van startdata.

Lesgevers Ingeborg Verplancke (www.levenswandel.be) en Steffie Vandierendonck (www.zinbrengers.info)

Screen Shot 2020-10-12 at 10.49.58.png

Academie voor Helende Natuur

Deze Belgische academie  organiseert jaarlijks de opleiding tot shinrin-yoku-gids. De opleiding loopt over 6  maanden en bevat een intensieve 5-daagse  gevolgd door aparte opleidingsdagen en  practicum. De theoretische verdieping en de ervaringsgerichte opbouw van de opleiding bieden een brede bagage, vaardigheden en technieken waarmee de gids nadien met vertrouwen aan de slag kan gaan.

Start volgende lessenreeks: 2025

Screen Shot 2020-04-14 at 19.10.24.png

Forest Mind (Mestämieli)

Forest Mind is in Finland opgericht door Sirpa Arvonen, die sinds 2014 4 boeken over dit onderwerp heeft geschreven en gepubliceerd.

Deze Forest Mind gids training geeft je de certificering om een Forest Mind gids te worden, en het recht om de ondersteunende materialen en branding te gebruiken in uw activiteiten. De training is bedoeld voor mensen uit de gezondheids- en sociale sector en/of de natuursector.

Screen Shot 2021-01-17 at 11.49.27.png

Shinrin-Yoku Academy

Natascha Boudewijn van de Shinrin-Yoku Academy geeft jaaropleidingen in Nederland. Ook Vlamingen maken de oversteek naar het midden van Nederland om van haar les te krijgen.

Screen Shot 2021-03-02 at 11.59.16.png

Natural Mindfulness Guide Training

Deze Engelstalige, (steeds) online training van 21 dagen heeft als kernpunten beleef-verbind-deel (experience-connect-share). De cursus is zo opgebouwd, dat je deze kunt vervolmaken in je eigen tijdbestek.

In verbinding zijn met de Natuur, en zo ook met je eigen Natuur. Vervolgens kan je deze ervaring als gids doorgeven aan je publiek/cliënten, die op hun beurt hun beleving delen met jou en/of de groep.

Extra opleidingen 

Bovenstaande opleidingen kunnen aangevuld worden met opleidingen over wildpluk, kruiden & plantenkennis, Wilderness first aid trainings enzovoort.

We lijsten alleen de trainings op die in België en (meer zuiden van) Nederland plaatsvinden. Klik op de afbeelding om de website te bezoeken.

Laat ons zeker via het contact form weten als je weet hebt van nog meer trainings. 

Wilderness First Aid Trainings

Onbekend

Komt later

Screen Shot 2020-04-14 at 19.32.41.png
Rewilding

Mike organiseert verschillende dagcursussen wildpluk in de Kempen. 

Screen Shot 2020-04-14 at 19.39.09.png
Rewilding Drum

Kiki en Bert van Leuven organiseren en coachen cursussen, workshops en retraites.

Screen Shot 2020-04-14 at 19.35.52.png
Kruidencursus

Lieve Galle organiseert cursussen, workshops en geleide wandelingen.

Screen Shot 2020-04-14 at 19.44.17.png

Forest to Plate

Het doel van Forest To Plate is om mensen te onderwijzen in de wondere wereld van wilde eetbare planten en hun laten zien wat de mogelijkheden zijn.

bottom of page