top of page

Veelgestelde vragen - FAQ

Hieronder vind je een antwoord op enkele vragen die vaak gesteld worden. 

Wat is bosbaden?

Bosbaden is de natuur beleven met al je zintuigen. Het is iets wat je eigenlijk moet ervaren om te kunnen uitleggen.  Het is je terug verbinden met de natuur om je heen. Dit doen we aan een traag tempo, voor minstens 2 uur en voornamelijk in stilte. Wanneer je deelneemt aan bosbaden in groep, kunnen er tussenin deelrondjes zijn.

 

Bosbaden is niet zozeer een aaneenschakeling van oefeningen, zoals een fitometer, maar heeft toch een bepaalde opbouw om optimaal van de heilzame effecten te kunnen genieten. 

Waarom bosbaden met een gids?

Gidsen volgen een orde waardoor ze een speciaal proces en ervaring voor de deelnemers opbouwen, en gaan ook in interactie met de deelnemers.

In enkele artikels en op websites lees ik vooral tips hoe je zelf kan gaan bosbaden, met zeer leuke oefeningen. Ook zie ik Instagramberichtjes met de hashtag van #bosbad, waarbij mensen alleen de natuur gaan. Dit is allemaal leuk. Ik raad iedereen aan om zo vaak het bos in te trekken.

Alleen denk ik ook dat het af en toe goed is om met een gids mee te gaan, omdat zij een structuur kunnen brengen die voor diepere effecten kan zorgen en het niet “te zweverig” wordt. Ann van Foresterra vertelde me over het belang van een gids. Zonder een gids ga je vaak niet in die vertragings- of verstillingsmodus. Daarnaast creëert een gids de veilige en comfortabele ruimte waarin je jezelf kan openstellen.

De antwoorden hebben we geleend van het artikel van Wendy Wuyts in Mo* magazine, november 2019, en aangepast voor deze website.

Hoe kies je de juiste gids?

Er zijn verschillende stijlen bosbadgidsen. De één daarom niet beter dan de ander, gewoon anders. We raden je dan ook aan een aantal bosbaden uit te testen om te ervaren welke stijl (en gids) best bij jou past.

Enkele dingen die misschien kunnen helpen bij het maken van je keuze:
 

  • Vertrouwen is belangrijk

  • Durf nieuwe dingen uitproberen

  • Waar heb je op dit moment nood aan 

  • Gaat het bosbad dicht genoeg bij je in de buurt door?

  • ...

Werd je vraag niet beantwoord?

bottom of page