top of page

Move Your Nature, dansen met het bos

Wat hebben bosbaden en authentic movement met

elkaar gemeen? Hoe versterken deze praktijken elkaar?

Door Usha Henning - www.insidenature.be

10 mei 2021

Origineel artikel met toestemming

gereproduceerd en bewerkt

20210526_132937.jpg

Ik vertel jullie graag iets meer over de magische

combinatie van bosbaden en dansen,

twee van mijn grootste passies. 

 

De kracht van verwondering

 

Tijdens het bosbaden geniet ik altijd van het moment dat de deelnemers aan een bosbad en ook ikzelf in een staat van verwondering komen. Het moment dat onze gedachten even wat op de achtergrond lijken te verdwijnen. Het moment dat de ‘grote verstandige volwassenen’ even ‘vergeten’ om hun omgeving te rationaliseren en de wereld zien vanuit het perspectief van een kind, vol blijdschap en verwondering over alle geuren, kleuren en geluiden. Dan staan we open voor de magie en schoonheid van de natuur en al haar onvoorstelbare wonderen. 

In sprookjes is er ook vaak zo’n bijzonder moment: de personages (vaak kinderen) gaan door een poort naar een andere wereld en daar maken ze allerlei magische avonturen mee. Een bosbad kan een manier zijn om door die magische poort te gaan. Niets zweverigs, maar juist heel down to earth, door bewust te zijn van ons lichaam en al onze sensaties. We komen namelijk in deze bijzondere staat van zijn door te vertragen, verstillen en heel bewust al onze zintuigen te openen. Vanuit dit bewustzijn verbinden we ons ook met de schoonheid van de natuur om ons heen. 

Zo werden we tijdens een bosbad vorige week verrast door de zon die op een regendruppel viel en een prachtige glinstering gaf die ook onze ogen deed opflikkeren. 

En ik koester de momenten dat ik, vaak al leunend tegen een boom me even kan laten wegzakken en gedragen voel door de natuur. Ik voel me als het ware opgenomen worden in het geheel en ervaar mezelf tegelijkertijd als heel groots en heel nederig. Ik zou het omschrijven als een moment van samenvallen met de natuur om ons heen en onze eigen natuur. De geuren en geluiden spreken direct tot mijn hart en ik voel tot in elke vezel hoe ik deel uitmaakt van deze prachtige natuur. En hoe ook ik een essentieel en authentiek deel hiervan uitmaak, net zoals de bomen, planten en dieren om me heen. Ik ervaar op deze momenten van verwondering een diepe verbondenheid en gevoel van thuiskomen in de natuur om me heen en in mezelf. Met andere woorden: ik ervaar een sterke verbinding met mijn authentieke zijn en wilde natuur. 

Vanuit deze staat van zijn kunnen de mooiste inzichten en impulsen komen. Om te creëren, zingen of dansen. En juist ook het creatief uitdrukking geven aan wat er in ons leeft, brengt ons ook weer dieper bij onze authentieke kracht en essentie. 

 

Wat is Authentic Movement? 

 

Authentic Movement is een methodiek uit de danstherapie, ontwikkeld in de jaren 50 door Mary Starks Whitehouse met dans en de ‘actieve verbeelding’ van Carl Jung als de twee basisstenen. Authentic movement is een creatieve, meditative en therapeutische manier van bewegen, waarbij je vanuit stilte in beweging komt. Voor deze dans is geen enkele danservaring vereist. Het is namelijk geen dans met vaste stapjes of ritme, maar een dans van binnenuit. De bewegingen worden niet gecontroleerd door het denken, maar komen voort vanuit een impuls in je lichaam. Dit kan fysiek, emotioneel of energetisch zijn. Zo ontstaat er een heel eigen en authentieke dans waarin we expressie geven aan dat wat er (vaak onderbewust) in ons leeft.

We bewegen vanuit contact met al onze zintuigen en geven ruimte aan onze intuïtie om te spreken en ons lichaam te laten bewegen. Deze bewegingen zijn vaak heel diep verbonden met de natuur en met onze eigen natuur. (Wat niet verwonderlijk is, aangezien we natuurlijk ook deel uitmaken van de natuur) 

Tijdens een authentic movement sessie is er altijd een danser en een ‘getuige’. De rol van deze getuige is heel belangrijk. Deze biedt de bedding waarin de ander zich veilig kan voelen om te bewegen en zo uiting te geven aan wat er in je leeft wetend dat hij/zij en de dans gezien wordt. 

 

Hoe versterken bosbaden en Authentic Movement elkaar? 

 

Persoonlijk voelt het heel vanzelfsprekend en krachtig om authentic movement buiten in de natuur te doen en in combinatie met bosbaden, omdat de natuur de grootste onvoorwaardelijke getuige en spiegel is en zo een prachtige bedding voor onze authentieke dans. Daarbij kun je door te verbinden met de natuur om je heen ook nog dieper verbinden met je eigen innerlijke natuur en ritme. Want net als de seizoenen in het jaar hebben wij ook verschillende eigen innerlijke ritmes. Als warming up voor een authentic movement workshop in de natuur laten we ons dan ook inspireren door verschillende ritmes en bewegingen uit de natuur om ons heen. En ook zij danst met ons mee in haar eigen ritme. Met een windvlaag door de bladeren of langs ons gezicht, een zonnestraal op onze huid of een ritmisch koor van bosgeluiden.  

1622060312711.jpg

Het volgen van je eigen ritme

 

In deze drukke wereld waar veel van ons verwacht wordt en we ook veel van onszelf vragen, zijn we soms zo ver van onszelf en onze eigen innerlijke natuur en ritme verwijderd. Bosbaden en authentic movement kunnen ons helpen om ons hier terug mee te verbinden.  We stimuleren het zelfgenezend vermogen van ons lichaam, dat precies weet wat goed voor ons is. Daarbij worden er, door te bewegen, ook gevoelens, denkpatronen en eventuele blokkades in beweging gezet. Het meditatieve aspect van zowel bosbaden als authentic movement, maakt dat we sensitiever worden voor je eigen sensaties. Door in verbinding te blijven met ons lichaam en aandachtig te luisteren naar innerlijke impulsen en fysieke sensaties, ben je volledig aanwezig in het moment. Bewustwording van gevoelens en gedachten die op dat moment aanwezig zijn, en de acceptatie hiervan, geven een helder inzicht en brengen je dichter bij je authenticiteit en natuurlijke ritme. 

 

Zin om zelf te gaan bosbaden en dansen in het bos? 

 

Ik nodig je van harte uit om te genieten van de enorme kracht en schoonheid van de natuur, een moment te nemen om te herbronnen, je zintuigen open te stellen en je te verbinden met de verschillende elementen. En om je van hieruit te laten inspireren tot beweging en authentieke dans in interactie met de natuur tijdens een van de Move your Nature workshops. Deze reeks geef ik in samenwerking met mijn collega Lore Jonckheere. 

Over de auteur en gids: 

Usha Henning van Inside Nature neemt je graag mee de natuur in tijdens bosbaden, sessies natuurcoaching, loopbaanbegeleiding en/of dansworkshops (authentic movement). Ze is vooral actief in Gent, Merelbeke, Brakel, Geraardsbergen, Wetteren en Zottegem.

Tijdens deze activiteiten word je uitgenodigd om je te verbinding met de natuur om je heen en je eigen innerlijke natuur en ritme. We maken immers deel uit van de natuur. De rest van de natuur spiegelt ons veel over onszelf en hoe we in het leven staan. In een bosbad nodigt Usha je uit om bewust en in stilte de natuur in te gaan en zo ervaar je het leven in het bos op een intense manier. Je zet al je zintuigen open en dompelt jezelf dus echt onder in de geuren en kleuren van het bos: een waar bosbad. Dit brengt je in het hier en nu en geeft je energie, ruimte, gezondheid en inspiratie. 

Tijdens het bosbaden, de coachings en workshops bundelt ze haar kennis en ervaring als bosbadgids en natuurcoach (opleidingen bij Shizendo en Innersteps) natuurgeneeskundig therapeut, lichaamsgericht therapeut, en psychisch/sociaal coach en counselor (Hogeschool Hippocrates NL) sjamanisme, familie- en systeemopstellingen en dansexpressie/Authentic movement. 

Usha werkt samen met o.a. CM, Markant en Steunpunt geestelijke gezondheidszorg 

Je kan haar volgen op facebook of via haar blog en nieuwsbrief. Neem gerust contact op: info@insidenature.be https://insidenature.be/contact.html of telefonisch via 0474936867.

bottom of page