Eerder gestelde vragen
We lijsten hier de vragen op die gidsen (in opleiding) of mensen die graag een opleiding doen al hebben gesteld.
Kun je de kost verdienen als een bosbad gids?
Nee. Niet voltijds. Niet in Vlaanderen. Een interessante blog van een ervaren (en bekende internationale gids) raad ik zeker aan om eens te lezen voor je ontslag neemt en een opleiding begint: https://juliaplevin.medium.com/can-you-make-a-living-as-a-forest-therapy-guide-30033a04ec02
Je kan zeker er niet rijk van worden. En dan nog zou het niet passen bij de authenciteit van je roeping. Mijn kosten (inclusief investerningskosten) zijn nog groter, maar aangezien ik de opleiding tot bosbadgids en de dingen die daarna (met je gebeuren) als deel zie van mijn persoonlijke ontwikkeling en gezondheidsbevordering en zoektocht naar authenticiteit, is dat oké voor mij.
ā
Welke opleiding past het beste bij mij?
Op de pagina van opleidingen vind je al een (niet volledige) lijst. We raden je aan om zelf eerst te kijken waarom je een opleiding wil doen en wat je eruit wil halen. Hieruit kan je jouw eigen criteria distilleren. Contacteer verschillende opleidingen en zie welke opleiding je criteria het beste beantwoordt. Hier zijn enkele gidsende vragen:
ā
-
Wil je jouw eigen 'natuurverbinding' versterken? Wil je zelf ook een persoonlijke ontwikkeling maken?
-
Gids je al bosbaden? Ben je een natuurcoach? En zoek je vooral een manier om dat te valideren met een certificaat?
-
Ben je een klinische psycholoog of dokter en wil je graag de (medische) wetenschap achter bosbaden begrijpen?
-
Hoeveel geld wil je uitgeven?
-
Hoeveel tijd wil -en kan - je investeren? (Meestal is de tijd bij willen groter dan bij kunnen).
-
Wil je dit in België doen? Of ben je bereid naar het buitenland te gaan?
-
Wil je dit op je eigen tempo doen? Of via een tijdschema van de trainer?
-
Hoe creatief en ondernemend ben je? (Zeker als je daarna wat geld wil verdienen)
-
...
ā
ā
ā
Bij FTI en ANFT moeten wij een outdoor / wilderness first aid (16u – 2 dagen) afleggen om onze certificaat te kunnen behalen. Bent U op de hoogte, of kun je een organisatie in België aanraden? Een organisatie organiseert het een keer per jaar, maar dan moet ik nog 9 maanden wachten.
Ah ja, de wilderness first aid training is echt zeer moeilijk te vinden in België. Ik moest dat ook van ANFT doen. Het wordt ook aangeraden door ANFT om dat ook om de twee jaar te doen, als een soort van opfrisser. Je kan ook een organisatie aanspreken om een training deze zomer in België te geven, misschien speciaal voor bosbadgidsen. Er zijn verschillende organisaties die dat in België kunnen geven. Je moet wel een minimum deelnemers hebben, maar misschien kan je via de facebook group van de FB gidsen eens kijken hoeveel interesse zouden hebben voor zulke training en dan een organisatie aanspreken?
ā
Een andere optie is om dat online te volgen. Ik had geluk dat ik van ANFT die op het einde van mijn practicum online mocht doen, ook omdat dat het enige was dat ik nog moest doen en de pandemie toen werd afgeroepen. Het probleem is dat er veel lichamelijk contact is: je zou altijd dan een vaste 'sidekick' moeten hebben om op te kunnen oefenen. Ik moest foto's nemen hoe ik een gebroken been zou verzorgen en had geluk dat mijn mama (mijn knuffelcontact) gewillig was. Laten ze in FTI ook geen online cursussen toe?
ā
ā
Meer vragen
Stel ze ons gerust.
ā
---
ā
Deze vragen zijn beantwoord door Wendy Wuyts.
ā
ā