top of page

Gidsen in Nederland

 

                         - door Wendy Wuyts, 15 februari 2021, update: 02 juli 2021

Een van de grote trends in de komende jaren zijn meer (auto)vakanties naar buurlanden, omdat je een auto niet moet boeken zoals een vliegtuig en dat speelt een rol in deze onzekere tijden waarin de 'coronamaatregelen' in België en het buitenland constant veranderen. 

Daarom besloot ik ook om een lijst te maken van gidsen in Nederland en de gidsen alfabetisch volgens de Nederlandse provincies te rangschikken. Laat me via de contact form weten als je gidsen in Nederland kent die zeker in deze lijst horen. Eerder heb ik ook een pagina gemaakt over 'bosbaden in het buitenland,' als een soort van tip voor je reizen. 

Noord-Holland

Marielle Kerssens is een bosbadgids en natuurgeneeskundige.  Ze is niet aangesloten bij ANFT of andere organisatie, wel ben ik sinds 2017 actief als gids, voornamelijk in de bossen, duinen, buitenplaatsen en natuurgebieden in Noord-Holland. Je kan meer over haar leren via www.mariellekerssens.nl/shinrin-yoku of bosbadwandeling.nl 

Vanaf  1 juli 2021 organiseert het onlangs  geopende Bostherapiecentrum bosbaden in de duinen van Schoorl en Bergen. Na jarenlang gegidst te hebben met anderen, bundelden natuurgidsen Ingrid Booster, Allet Geertman en Ton Bremer hun krachten. Met als resultaat een gevarieerd aanbod aan wandelingen voor jong en oud(er) en nieuw in Nederland: bos-retraites. 

Uitgangspunt van het Bostherapiecentrum is een uit Japan afkomstige meditatieve manier van wandelen: Shinrin-Yoku, oftewel ‘de kunst van het bosbaden’. De zintuiglijke beleving van ‘de pracht en de kracht’ van het bos staat hierbij centraal.

Ervaar het zelf eens deze bijzondere ervaring in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: www.bostherapiecentrum.nl

Ook: 

Zuid-Holland

Sinds 2018  bestaat Bosbadderen, een praktijk met wortels in Rotterdam. 

Marijke Lammers en Gudrun Feldkamp zijn gediplomeerde Forest Bathing Therapy guides van het internationale opleidingsinstituut ANFT. Na een pittige opleiding zijn ze samen aan de slag gegaan om Forest Bathing in Nederland op de kaart te zetten.

Sinds 2021 leiden we zelf gidsen op om een bredere basis van gidsen te organiseren.

Marijke en Gudrun werken dagelijks aan de organisatie van onvergetelijke events in de natuur voor De Stad Uit, een programma dat kinderen uit sociaal economisch zwakkere wijken in contact brengt met natuur en platteland.

Zeeland

Noord-Brabant

Utrecht

Kat Novotna (ANFT certificaat) van Way Back Home organiseert bosbaden op de Utrechtse Heuvelrug in Nederland (Doorn, Maarn en omgeving) en daarnaast bosbad en EcoNIDRA™ sessies op afstand via Zoom. Meer informatie via https://waybackhome.info/ en https://econidra.com/
of op Instagram: https://www.instagram.com/waybackhome.info/

Flevoland

Friesland

Groningen

 

Drenthe

Overijssel

Gelderland

Limburg

Boomstam
Nederlandse provincies.png
bottom of page