top of page

Vraag die we vaak horen, zijn.... 

Waarom zou ik deelnemen aan een gegidst bosbad?

Bosbaden gaat om de beleving: alleen door het te doen, weet je wat het inhoudt en hoe je het zelf kan toepassen. Het is een leerproces waarin je je verder kan verdiepen. Door die opleiding te volgen, zelf te gidsen en ook aan bosbaden met andere gidsen deel te nemen voel je hoe “gemakkelijker” het wordt om in de energie van een bos te duiken, zoals een surfer alsmaar met meer ervaring en onder begeleiding van mentoren ook beter wordt om op het juiste moment in de energie van de golf te duiken.

Bosbaden is niet zozeer een aaneenschakeling van oefeningen, zoals een fitometer, maar werkt vooral als er een structuur in zit.

 

Gidsen volgen een orde waardoor ze een speciaal proces en ervaring voor de deelnemers opbouwen, en gaan ook in interactie met de deelnemers.

In enkele artikels en op websites lees ik vooral tips hoe je zelf kan gaan bosbaden, met zeer leuke oefeningen. Ook zie ik Instagramberichtjes met de hashtag van #bosbad, waarbij mensen alleen de natuur gaan. Dit is allemaal leuk. Ik raad iedereen aan om zo vaak het bos in te trekken.

Alleen denk ik ook dat het af en toe goed is om met een gids mee te gaan, omdat zij een structuur kunnen brengen die voor diepere effecten kan zorgen en het niet “te zweverig” wordt. Ann van Foresterra vertelde me over het belang van een gids. Zonder een gids ga je vaak niet in die vertragings- of verstillingsmodus. Daarnaast creëert een gids de veilige en comfortabele ruimte waarin je jezelf kan openstellen.

De antwoorden hebben we geleend van het artikel van Wendy Wuyts in Mo* magazine, november 2019, en aangepast voor deze website.

Hoe kies je de juiste gids?

Best wel een moeilijke vraag. Intussen heb ik kennisgemaakt met de stijl van vier verschillende gidsen van ANFT, en dankzij Katriina ook de stijl en methodes van Forest Mind kennen. Ik kan echter nog geen duidelijk antwoord geven aan andere mensen. Zeker omdat ik niet weet wat een andere persoon dan op dat moment juist nodig heeft.

Daarnaast heb je dat vertrouwen dat ook belangrijk is. Als je iemand niet vertrouwt, is er meer stress en dat komt het bosbad niet ten goede. Net zoals met leerkrachten en leerstof op school vroeger. Ook al boeit het vak je, als die klik er niet is, lukt het openstellen voor de nieuwe materie niet zo goed als bij een andere leerkracht. Ieder heeft zijn eigen stijl en persoonlijkheid. Soms is die klik er niet. Helaas heb je als leerling weinig keuze en zit je vast (en ja, dit is commentaar op het huidig schoolsysteem). Als bosbader heb je dat wel en kan je een andere gids zoeken.

Bosbaden is een beetje zoals yoga. Je hebt verschillende stromingen die een ander doel hebben. Bijvoorbeeld Forest Mind is beetje anders dan bostherapie. En binnen bostherapie heb je gidsen met hun verschillende stijlen. Daarnaast kan elke sessie verschillen, omdat andere mensen deelnemen, omdat andere uitnodigingen worden gegeven…

Ik raad dan ook aan om verschillende stromingen en gidsen te ontmoeten. Het is ook een leuke manier om verschillende plekken te ontdekken, of om dezelfde plek door verschillende ogen te zien. Als je met verschillende bosgidsen bent meegegaan, ga je het verschil voelen en ga je zelf goed weten welke stijl het best past bij je noden — die ook constant veranderen.

 

Soms heb ik nood aan yin yoga, soms aan Ayurvedic yoga,… Het is ook belangrijk om jezelf te kennen voordat de “juiste” yoga leerkracht/bosbadgids/mentor/… naar jou kan komen. Pas als je jezelf kent, maak je ook betere keuzes voor jezelf.

----

Daarom laten we op deze website elke gids zich voorstellen: wat zijn hun benaderingen, hun achtergrond/inspiratie/opleiding, wat je kan verwachten en zo verder. 

bottom of page