top of page

DIY bosbaden 

Begeleide bosbaden hebben zeker een meerwaarde, maar in tijden van corona is dit niet mogelijk.

Daarom geeft Wendy Wuyts (wereldwoud) op deze pagina enkele tips mee en lanceert de hashtag #DIYbosbad. 

Voor je bosbad: 

​

​

​90% van de ervaring van een bosbad gebeurt voor het bosbad zelf. In de kunstwereld is dat zo:  de ervaring wordt rijker als je bewust over enkele dingen nadenkt en jezelf voorbereidt. 

​

Gidsen kiezen niet zomaar een bos. Vaak doen ze een hele landschapsscan. Ze leren meer over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het landschap. Welke wezens leven daar of hebben daar geleefd? Wat zijn hun verhalen? Waarvan moeten we ons bewust zijn? Het bos is de partner van de gids én van de deelnemer. Daarom nodigen we je graag uit om eens na te denken of uit te pluizen wat de vragen zijn op volgende vragen:

​

  1. Welke naam/namen heeft dit bos? 

  2. Hoe oud is dit bos? 

  3. Heeft dit bos er altijd zo uitgezien? 

  4. Welke volksverhalen bestaan over dit bos? 

  5. Welke wezens (dieren, planten etc.) wonen in dit bos? (Bv. goed om te weten dat er bijvoorbeeld adders wonen) 

  6. Welke beek/rivier stromen hierdoor? Welke mensen van wie je houdt, wonen vlakbij deze rivier/beek? 

  7. Hoe verbindt dit bos je met andere mensen van wie je houdt? Wie van hen komt ook vaak in dit bos? Wie woont vlakbij dit bos? 

  8. Wie heeft voor dit bos gezorgd? Dank hen voor en/of na je bosbad. 

​

 

Dankbaarheid

​

Bosbaden is dichter bij jezelf komen, maar ook je afhankelijke relatie met anderen en de rest van de natuur erkennen. Bosbaden komt van het Japanse Shinrin yoku en is in de jaren '80 door de Japanse overheid gecreëerd, maar de Japanse overheid is ook duidelijk (onbewust/bewust) geïnspireerd door shintoïsme en diepgewortelde ideeën over eco-centrisch denken, en ook door Confucius. Bosbaden gaat ook over je plaats herkennen in het universum, dat je maar een druppel bent in een grote zee van liefde en energie. Sommigen zeggen dat 'al in een bos zijn' door Japanners als shinrin yoku wordt gezien, maar 'in een bos zijn' betekent voor Japanners ook de voorouders, de kami die voor hun land en bloed hebben gezorgd, erkennen en eren.

 

Het is een act van dankbaarheid.

 

Over dankbaarheid gesproken, wist je dat Japanners geen woord hebben voor smakelijk? Voordat ze eten, zeggen ze itadakimas, wat betekent "dankjewel aan diegenen die voor dit eten hebben gezorgd" en dat kan verwijzen naar de kok, naar de aarde, naar de boer...

 

Sommige begeleide bosbaden (bv ANFT stijl bosbaden) eindigen met een theeceremonie. Dit is niet gelijk aan de Japanse theeceremonie (ook een hele reeks van verschillende scholen met elk hun eigen regels en geschiedenis). De theeceremonie op het einde van een bosbad dient als een soort van markering dat het gedaan is. Ook is dit het moment om dankbaarheid te tonen. Waarom probeer je niet eens 'itadakimas bos' te zeggen? ;

​

​

​

​

Vorselaar6.jpg
Vorselaar5.jpg

Boeken en andere middelen : 

​

  • Zakboek voor bosbaden (Sarah De Vos & Katriina Kilpi) - een geprint boek met mooie foto's (beschikbaar vanaf oktober 2019)

​

​

 

Wees bewust van de volgende zaken: 

​

Tijd in de rest van de natuur heeft veel voordelen, maar we moeten ons bewust zijn dat we deze ruimte delen met andere wezens.

Zoals teken, bijen, adders, giftige planten. We raden dezelfde voorzorgsmaatregelen aan als bij elke wandeling in het bos: 

  • Kijk je lichaam 's avonds na op teken.

  • Raak geen planten aan waarvan je de naam niet kent (en dus niet weet of ze giftig zijn).

  • Als je een bijenallergie hebt, neem altijd je epipen mee en vertel anderen waar je de epipen in je rugzak hebt genomen.

​

Je kan de risico's beperken door je te informeren over welke wezens in een bos wonen. Verschillende natuurorganisaties organiseren begeleide wandelingen en cursussen, soms wel gratis. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste kleding draagt, aangepast aan het weer.

 

'Slecht weer bestaat niet, alleen slecht aangepaste kledij.' 

​

De basis regels voor kouder weer zijn:

  • Breng regenkledij mee.

  • Draag laagjes. Neem extra laagjes mee.

  • 100% wol is altijd een goede investering. 

  • Hou je romp en je hoofd altijd warm. 

​

In bosbaden luister je ook naar je lichaam, dus normaal gezien is dit geen activiteit waarbij je jouw eigen lichaamslimieten overschrijdt (zoals bijvoorbeeld bij hardlopen). 

​

​

Hashtag #DIYbosbad

​

In deze late herfst en winter blijven mensen liever binnen, maar het is zo belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid om elke maand te gaan bosbaden. Daarom lanceerde ik begin november de hashtag #DIYbos op mijn Instagramprofiel @wereldwoud en nodig ik iedereen uit om foto's van hun DIY bosbaden in november en december op hun sociale media te delen. 

​

​

​

​

​

Deze pagina is geschreven door vrijwilliger Wendy Wuyts (wereldwoud).

Datum laatste update: 06 november 2020

​

​

​

bottom of page