Lijst van gidsen

Op deze pagina's zetten we een aantal gidsen op een rij die op hun eigen unieke manier bosbaden in verschillende delen van België begeleiden. Sommigen hebben een internationaal of buitenlands certificaat, sommigen putten uit hun professionele achtergrond als natuurgidsen of life coach, hun culturele tradities en eigen levenservaringen.

Wat al deze gidsen gemeen hebben:

  • ze putten uit de helende eigenschappen van het bos;

  • ze faciliteren een volledige zintuiglijke ervaring;

  • ze beoefenen dit op een duurzame manier, waarbij ze hun respect tonen voor de omgeving waarin ze begeleiden

  • ze proberen om hun deelnemers dichter bij de meer-dan-menselijke wereld te brengen.

Over de indeling per provincie: Het is niet altijd zo dat de gids uitsluitend in deze provincie gidst. Sommige gidsen wortelen ook op grensgebieden tussen provincies, zoals bijvoorbeeld Ingeborg Verplancke.  

17962810249416448.jpg
18160297882177236.jpg
Antwerpen
Brussels gewest
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Voor andere provincies: klik op de provincie naast de paardenbloemen.
 
Oost-Vlaanderen

Katriina Kilpi is een Finse gids (ForestMind) en duizendpoot die heel wat pionierswerk in België heeft verricht. Haar website is https://www.natureminded.be/. (Meer info volgt)

Marian Ceuppens van Caminando Coaching is gecertificeerd natuurcoach en organiseert naast coachingsessies ook stiltewandelingen en bosbaden. Haar werkveld is Gent en de brede omgeving van Gent. Voor Bosbaden neemt ze jou mee naar de Makegemse bossen nabij Merelbeke en naar het Drongengoedbos in Aalter. Voor haar is verbinding met je eigen natuur, met het ongepolijste wilde zelf, de essentie van een vervuld leven. Verbinding en verbondenheid met de natuur is de sleutel hiertoe. Ze neemt je mee op weg naar vertragen, verstillen, voelen, ervaren. Zintuigen op scherp; openen voor de antwoorden en spiegels die de wilde natuur ons biedt. Je vindt meer info op haar website caminando coaching. Je kan haar ook volgen op FB en Instagram. Haar website is www.caminando-coaching.com

Emmy Schockaert is een creatieve bosbadgids/natuurcoach. Zij gidst vooral in bossen in de Vlaamse Ardennen. Ze is ook de bezielster van Barrevoets. De natuur is haar passie en groene draad in het leven. Met Barrevoets wil ze een schakel zijn in de verbinding tussen mens en natuur. Haar opleidingen van natuurgids, herborist, natuurcoach en bosbadgids (Shinrin Yoku/Metzamieli) bundelt ze in begeleide wandelingen. Hierbij staat niet het wandelen maar het vertragen, verstillen en prikkelen van de zintuigen centraal. Emmy gebruikt onze Keltische achtergrond graag als leidraad. De seizoenen en het ritme in de natuur zijn haar inspiratiebron. Ook werkt zij vaak samen met CM. Je kan haar volgen op facebook en instagram

Usha Henning van Inside Nature neemt je graag mee de natuur in tijdens bosbaden, sessies natuurcoaching, loopbaanbegeleiding en/of dansworkshops (authentic movement). Ze is vooral actief in Gent, Merelbeke, Brakel, Geraardsbergen, Wetteren en Aalst.

Tijdens deze activiteiten word je uitgenodigd om je te verbinding met de natuur om je heen en je eigen innerlijke natuur en ritme. We maken immers deel uit van de natuur. De rest van de natuur spiegelt ons veel over onszelf en hoe we in het leven staan. In een bosbad nodigt Usha je uit om bewust en in stilte de natuur in te gaan en zo ervaar je het leven in het bos op een intense manier. Je zet al je zintuigen open en dompelt jezelf dus echt onder in de geuren en kleuren van het bos: een waar bosbad. Dit brengt je in het hier en nu en geeft je energie, ruimte, gezondheid en inspiratie. 

Tijdens het bosbaden, de coachings en workshops bundelt ze haar kennis en ervaring als bosbadgids en natuurcoach (opleidingen bij Shizendo en Innersteps) natuurgeneeskundig therapeut, lichaamsgericht therapeut, en psychisch/sociaal coach en counselor (Hogeschool Hippocrates NL) sjamanisme, familie- en systeemopstellingen en dansexpressie/Authentic movement. 

Usha werkt samen met o.a. CM, Steunpunt geestelijke gezondheidszorg, ANB en Natuurpunt. 

Je kan haar volgen op facebook of via haar blog en nieuwsbrief. Neem gerust contact op: https://insidenature.be/contact.html of telefonisch via 0474936867. 

Vlaams- Brabant

Ana Vazquez organiseert boswandelingen in Brussel. Haar passie voor de verbinding met de natuur laat u rustig en rustig door de prachtige parken van Woluwe en La Fôret de Soignes lopen.
Ze heeft een Diploma, Gids in het Bosbad door het Instituut voor Bostherapie. Ze werd ook opgeleid, 8 weken durende mindfulness cursus MBCT door het Brussels Mindfulness Instituut. Ze heeft een bachelor in de rechten aan de Universidad Complutense in Madrid. Ze heeft ook een MOOC-diploma in: The Science of Happiness (Berkeley University), Boeddhisme en Moderne Psychologie (Princeton University), Understanding Plants (Tel Aviv University), Oriental Beliefs (UCLouvain), Shinrin Yoku - Forest Bathing (Centre of Excellence). Je kan haar terugvinden op de website van het Forest Therapy Institute

Boempatatman, dat is het alter ego van Dirk Janssen op facebook en instagram, ervaren instructeur in de Wim Hof Methode, natuurcoach, bosbad-gids en helemaal klaar om met jou op pad te gaan. Hij nam al heel wat mensen mee op pad. Mensen die moe zijn en hun energie terugzoeken, maar ook mensen die benieuwd zijn naar hun kracht en focus. Verwacht geen escapisme, zweverige aanpak of vlucht uit de maatschappij. Hij toont je de kracht van de natuur als aanvulling op het leven van elke dag en reikt je handvaten die je door de ratrace heen loodsen en je veerkrachtig doen voelen. Meer informatie over zijn aanbod op www.boempatat.me of via dirk@boempatat.me

Ilse Simoens is een bosbadgids en bezielster van Academie voor Helende Kunst. Zij organiseert ook opleidingen. Ze werkt al meer dan 20 jaar voor het Instituut voor Natuur en Bos onderzoek. Je kan haar academie op facebook vinden. 

Als wandelcoach (met een achtergrond in HR) combineert Katleen Van den dries haar beide passies, mensen en natuur. Ze gelooft in de kracht van beweging en van buiten zijn. Naast het inzetten van natuur voor loopbaanbegeleiding en welzijn op het werk, is Katleen ook bosbad-gids. Ze deed ervaring op in het Yoshino Forest Therapy Centre in Japan, en ging ondertussen over heel Vlaanderen met veel verschillende groepen het bos in om de deelnemers een echt bosbad te laten ervaren. Meer informatie en Katleen contacteren kan via www.careerboots.com. Ook kan je haar volgen op facebook en instagram

Lena Van der Bruggen is een bosbadgids en natuurgids. In oktober 2019 startte ze met de opleiding tot "gids bosbaden" in Nederland bij de Shinrin Yoku Academy. Intussen heeft ze al vele uren in het Zoniënwoud rondgezworven. Ze volgde ook de opleiding "natuurgids Zoniënwoud" via Natuurpunt CVN. Het bos blijft een bron van rust, inspiratie, troost soms. Het is als een goede vriend bij wie je altijd terecht kan. Ze gidst in het Zoniënwoud. Ze heeft haar eigen website:  https://www.boslucht.be en een facebook pagina en een instagram account

Het motto van Marleen Crombez is Unplug, slow down, connect with nature, your nature.
Haar liefde voor de natuur is er al van kindsbeen af ... en de afgelopen 25 jaar gegroeid al lopend door het Zoniënwoud. Tijdens haar wekelijkse hardlooptraining werd ze meer en meer vertrouwd met de deugden van de natuur en het bos . De laatste 7 jaar ruilde zij het lopen in voor wandelen oftewel “wanderen”.
In de zomer van 2019 werd zij ingewijd in Shinrin Yoku door Ann Tilman en is sinds die dag grote fan en practitioner. Recent ook actief met Forest Mind.
Zij neemt mensen graag mee op pad om zich te verbinden met de natuur, hen uit te nodigen voor een beleefmoment om tot rust te komen en lichaam en geest te ontspannen.
Je kan haar contacteren via marleen.crombez@gmail.com

West- Vlaanderen 

Danny Dewulf is een Natural Mindfulness en Nature Connection gids. Hij begeleidt bos- en bosbadwandelingen in de bossen van het Brugse Ommeland (vnl. (Ryckevelde, maar ook Tudor-Beisbroek en Tillegembos) en aan de kust (Duinbossen, Zeebos).Hij organiseert ook geregeld boswandelingen tijdens Nieuwe en Volle Maan. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd (Natural Mindfulness, Shinrin Yoku-Forest Bathing, Mindfulness Based Nature & Forest Therapy, Meditatie & Reiki praktijkopleiding). Deze ervaringen vloeien samen met een achtergrond in Druïdisme, waar we met de elementen en de seizoenen werken; ook de relatie en verbinding/verbondenheid met de bomen en het bos is een diep geworteld bewustzijn. Zijn droom is om de verbondenheid van de mensen met de natuur terug te laten voelen, de waarde van de natuur te (h)erkennen en een samenleving te bevorderen met respect en zorg voor al wat leeft. Je kan hem bereiken via: NorthStar.centrum@gmail.com of zijn facebookpagina: NorthStar Centrum

Website in opbouw.

Heidi Rau is natuurcoach, natuurgids én … bosbadgids! Met andere woorden ze heeft twee grote passies: de NATUUR en mensen erin onderdompelen om ervan te genieten! Van kleins af aan was ze een buiten-ravotter en wou ze diertjes ontdekken. Op zondag ging ze bij de Brugse ijsberen om door de 4 seizoenen heen in de open lucht te sporten en te zwemmen. Later groeide bij haar de fascinatie voor de mens die ze als één met de natuur beschouwde. Ze werkte o.a. als ergotherapeut, gestalttherapeut en assisteerde bij bio-energeticagroepen. Nu neemt ze mensen zelf mee op haar pad om te “bosbaden”, want in de natuur komt elk stap voor stap weer in contact met zijn lichaam. Je onthaast er, je aardt, je ademt je vrij en je gebruikt je zintuigen intenser. Je stemt je af op de natuur waardoor je hier en nu aanwezig bent. Zo ontstaat er verbinding met jezelf, de anderen en de natuur. Door die ervaring kom je thuis bij jezelf en ontdek je weer je eigen echte, vertrouwde natuur. Heidi geeft nu “bosbaden” in de regio Brugge. Ook organiseert ze samen met haar collega jaarlijks een natuurvierdaagse. Welkom! Je kan contact opnemen door een mailtje te sturen naar heidi.rau@telenet.be. Verdere info vind je op FB pagina “Verbinden”.

Ingeborg Verplancke is een wandelcoach en bosbad/Shinrin-Yoku-gids. Ze gidst vooral in het Muziekbos, Bulskampveld, Bellegem Bos, Mortagnebos, Orveytbos, Brakelbos. Haar website is https://levenswandel.be/. Ook heeft zij een facebook pagina. Zij geeft ook opleidingen, en heeft verschillende gidsen (vooral in West-Vlaanderen) opgeleid. 

Katty Hubrecht is een gecertificeerde “Shinrin-Yoku-gids“ en deed haar opleiding aan de “Academie-voor-helende-natuur”. Als gids wil ze graag mensen bezielen, inspireren en de helende kracht van het bos laten voelen om zo dichter bij zichzelf, de natuur en de bron van leven te komen.

Meer info op haar website :  of fb pagina : “Shinrin-Yoku, puur bosbaden”. 

Nele van Bosdroom vzw (informatie volgt)

Steffie Vandierendonck is relaxatietherapeut en natuurgids. Ze volgde haar bosbadgids opleiding bij Provinciedomein Bulskampveld en gidst in West-Vlaanderen. Daarnaast is ze ook een moderne druïde waarbij opnieuw leren leven en werken volgens je eigen ritme in overeenstemming met de natuur centraal staat.  Steffie hielp mee aan de bosbadgeluiden podcast en ze ontwikkelde de bosbadkaart met bijhorend e-book en audioversie waarmee je in eender welk bosrijk gebied zelf op bosbad kan gaan. Je kan haar volgen via haar website https://www.steffievandierendonck.com/bosbadgeluiden

------

Ben je een gids, maar sta je niet in de lijst? Stuur ons een bericht via de contact form. 

Opname in de lijst is gratis. Dit is allemaal vrijwilligerswerk. 

Ik nodig je wel uit om eens de google form in te vullen (die je ook via deze link kan vinden).